29.8.16 - (0)

Het Foundling Musuem is niet het soort museum waar ik normaliter snel naar toe zou gaan. Ik ben vooral van de chirurgisch witte white cubes met onbegrijpelijke dingen aan de muur die voor kunst moeten doorgaan. Niet van de gezellige familiemusea die een informatief-historisch verhaal vertellen. Het verhaal van het Foundling Musuem is dat van het eerste tehuis voor ten vondeling gelegde kinderen in Engeland. Ook niet echt een onderwerp waar m'n hart sneller van gaat kloppen maar momenteel loopt er een speciale tentoonstelling, onder de titel Found, waarbij diverse bekende kunstenaars en anderszins artistieke types – Jeremy Deller, David Shrigley, Jarvis Cocker, Tacita Dean, Brian Eno en meer – een kunstwerk hebben geleverd, geïnspireerd door het museum of het concept 'gevonden' in het algemeen en die zijn vervolgens dwars door de vaste collectie neergezet, als een soort speurtocht. Je wordt geforceerd om door de hele reguliere uitstelling van het museum te struinen maar de kleine grapjes en ontroeringen maken het de moeite waard (maar het verhaal van het museum ben ik al weer vergeten). De bijdragen zijn soms letterlijk – (terug)gevonden voorwerpen of kunstwerken – en soms zit er iets meer arbeid achter maar de schaal en de verhalen passen bijna zonder uitzondering mooi in het geheel.

Nogal wat werken hebben een muzikale link. Zo ligt er ergens in een vitrine tussen documenten over het weeshuis in kwestie nu ook een oud nablijfrapport van John Lennon, ooit op een veiling gekocht door Jeremy Deller. In een hoekje van de kelder staat een goedkoop plastic white noise maker van Brian Eno. In dezelfde kelder hangen trouwens ook een paar onderdelen van de trap van het huis van Jimi Hendrix. Lang verhaal maar het heeft er onder meer mee te maken dat Hendrix in London in een appartement woonde naast een huis waar een paar eeuwen eerder Händel had gewoond (die twee huizen, in Mayfair, samen zijn nu samen een attractie die nog op m'n culturele to-do lijstje staat). En Händel droeg het tehuis een warm hard toe en gaf regelmatig benefietconcerten gaf en schreef zelfs een anthem voor het tehuis. (Ik loog blijkbaar toen ik zei dat ik niets informatiefs had onthouden).

Jarvis Cocker heeft een stapel tijdschriften gedoneerd. Om precies te zijn flink wat exemplaren van Romania Today die Cocker ergens in 1985, tussen soundcheck en optreden, op straat vond in Bristol. Volgens eigen zeggen is het design en de afbeeldingen een belangrijke inspiratie geweest voor de visuele kant van Pulp. Jammer dat je maar een selectie ziet en er niet in kunt bladeren. Found is nog tot en met aanstaande zondag te zien in het Foundling Museum.



pining for the fjords
hringvegur
instagram
pop muzik
bandcamp
facebook
e-mail
rss

front
job de wit
polderlicht
gert verbeek
toekomst hervonden
i always have a song

blogger statistics